Gie Goris: India - interview door Peter Dupont

26
Juni

India wordt de volgende wereldmacht, hoor je vaak. Dat klopt niet. India is al een wereldmacht. Het land is cruciaal voor een stabiele wereldpolitiek, de mondiale economie en de aanpak van milieu- en klimaatuitdagingen. Met 945 miljoen stemgerechtigden is het de grootste democratie ter wereld. India is een kernmacht - alleen de VS en China besteden meer aan defensie - en doet volop mee in de space race. De Indiase economie is de vijfde grootste ter wereld. Premier Narendra Modi wordt van Washington tot Tokio met open armen ontvangen.

Wie de wereld wil begrijpen, kan dus niet langer om India heen. Maar wat weten we eigenlijk echt over India? Terwijl China met veel aandacht gaat lopen, blijft onze kennis over die andere Aziatische reus doorgaans beperkt tot gemeenplaatsen.

Door zijn decennialange ervaring in het land en de honderden gesprekken die hij met de Indiërs voerde, is Gie Goris in staat om achter de duizelingwekkende cijfers en voorbij de clichés te kijken. In dit boek schetst hij een land dat zichzelf presenteert als goeroe van de wereld, maar tegelijk met grote interne problemen kampt. Het autoritaire hindoenationalisme dreigt media, minderheden en oppositie monddood te maken. Eeuwenoude ongelijkheden dwarsbomen de toekomstdroom van 500 miljoen jongeren.

Goris biedt niet alleen het broodnodige inzicht in een onzichtbare gigant. In een onzekere tijd van conflict en polarisering geeft hij ook context en duiding voor iedereen die geïnteresseerd is in de maalstroom van de wereldgebeurtenissen.

Gie Goris is al meer dan drie decennia actief in de mondiale journalistiek, eerst als hoofdredacteur van Wereldwijd, daarna als hoofdredacteur van Mo*. Hij specialiseert zich in Azië, van  Afghanistan tot India, van Iran tot Indonesië.

Peter Dupont is onderzoeksjournalist en schrijft over migratie, milieudegradatie, bioculturele diversiteit en mensenrechten.

De toegang bedraagt 8 euro - we bieden u na de lezing graag een glaasje aan. Graag even aanmelden via 089/30.61.67 of info@boekhandelmalpertuis.be.

Terug naar overzicht